Як фотографувати море?

Для багатьох літо — це сезон відпочинку, розваг, гарного проведення часу, а для фотолюбителів — прекрасна пора для знимкування, адже день довгий та світлий. Хітом відпочинку влітку, звичайно ж, є море. Хтось їде туди відпочивати, а інші — “полювати” за унікальними кадрами, які підкреслять всю глибину моря — чистого, голубого та безкрайнього.

Для того, щоб фото було добре зробленим та цікавим, потрібно дотримуватися кількох правил. Їх обов’язково мають знати усі фотографи — чи це початківці, чи професіонали.

Як фотографувати море якісно та неповторно?

Фототехніка

Для якісної фотографії, спеціалісти своєї справи рекомендують використовувати дзеркальну фотокамеру, яка має ручне налаштування. З її допомогою ви зможете вловити неповторні моменти морського узбережжя. Також, помічним буде використання:

  • Штативу, з допомогою якого можна фотографувати на довгих витримках;
  • Фільтри допоможуть створити різні ефекти на фото, а також усунуть відблиски на воді та піску, які є небажаними;
  • Ширококутний об’єктив допоможе охопити більшу площу ландшафту та зробити неповторні панорамні фото.
Кам'янистий берег моря

Штатив є необхідним елементом при зйомці на довгій витримці

Якщо можливості використовувати професійну апаратуру нема, то не потрібно розчаровуватися. Бо хоча фото з телефону або звичайної мильнички дещо відрізняються від фотографій зроблених на професійній техніці, та бажання, натхнення і любов до фото можуть дати неочікувано хороший результат.

Час фотографування

Звичайно, ніщо не зрівняється зі сходом та заходом сонця над морським обрієм — тиша, спокій, відсутність людей — все це зачаровує своєю глибиною та загадковістю. В цей період доби світло м’яке і не надто яскраве, що добре підходить для фотосесій. Проте, слід пам’ятати, що фотографуючи людину проти сонця, лице буде затемнене або з тінями. Щоб уникнути такої ситуації слід використовувати спалах та світловідбивачі. Під час денної пори, для уникнення занадто яскравих відблисків від води, можна знімати в монохромі, що надасть фотографії неповторного вигляду.

Море. Чорно-біла фотографія

Чорно-біла фотографія акцентує увагу на важливих деталях

Погана погода — не перешкода

Саме так, фото під час природного катаклізму передає певну містичність морського узбережжя. Крім того, фотографії виходять неповторні та загадкові. Використання різноманітних фільтрів буде тільки плюсом і перевагою для фотографів. Також, для кращого ефекту, можна збільшити витримку або зробити фото в чорно-білому стилі.

Шторм на морі. Як фотографувати море?

Погода допоможе підсилити ефект зображуваного

Кут фотографії

Не бійтеся експериментувати із кутом фотографії та з її висотою. Більше моря — менше пляжу, або навпаки — більше пляжу і менше моря — одна і та сама місцина може виглядати абсолютно по-інакшому. Але, для гарної фотографії, потрібно вибрати точку фокусу так, щоб сама фотографія була довершена і не втратила загальної ландшафтної експозиції. На допомогу в цій ситуації підійде використання штативу і ширококутного об’єктиву.

Морське узбережжя

Композиція має важливе значення

Бути готовим до непередбачуваного

Вода та погода — це такі стихії, які завжди перебувають в русі, тому потрібно бути завжди готовим до неочікуваних ситуацій. Літній дощ може початися так само несподівано, як і закінчитися. Тому, якщо планується сонячна зйомка, а погода внесла свої корективи — сприйміть це не як зіпсовані плани, а як — нові можливості. Якщо сталася проблема зі спалахом під час ранкової фотосесії, то це може перетворитися на прекрасну силуетну зйомку. Головне, не розчаровуватися, а шукати різні можливості, які в перспективі можуть принести кращі результати, ніж очікувалося.

Силует дівчини

Гра зі світлом може дати неочікуваний результат

Водна стихія — завжди зачаровувала людей, бо була непізнаною і незавжди досяжною. Через фотографію можна передати всю цю містичність та таємничість. Фотографія, а особливо морського пейзажу — це чудова можливість для початківців навчитися чогось нового та захоплюючого, а для професіоналів — підтягнути свою майстерність. Тому, не бійтеся помилятися, не бійтеся пробувати, не бійтеся експериментувати! Адже ви тепер знаєте як фотографувати море 😉

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.