Характеристики спалаху

Ця стаття допоможе вам розібратися з тим, які характеристики мають вбудовані та зовнішні спалахи для фотоапаратів.

Характеристики спалаху

Характеристики спалаху

Основною характеристикою будь-якого спалаху є провідне число – характеристика, яка показує потужність спалаху. Чим більше число (вказується у назві спалаху), тим із більшої відстані ви зможете зробити нормально про-експонований знімок при значенні світлочутливості ISO 100 та діафрагмі f/1. Чим більше провідне число має спалах, тим більше можливостей для його використання в різних ситуаціях.

Також вельми важливою характеристикою є наявність функції TTL – технології, яка дозволяє робити пробний замір експозиції для визначення потрібної сили спалаху. Іноді для цього використовуються короткі мало-імпульсні спалахи для полегшення визначення експозиції. Якщо дана функція відсутня, кадри з використанням спалаху будуть або пере-експоновані  або недо-витримані. Але на щастя, як правило, більшість сучасних спалахів мають таку функцію – як вбудовані, так і зовнішні.

зовнішній спалах для зеркальної камери

зовнішній спалах для зеркальної камери

Мінімальний час перезарядки – важлива функція, особливо при репортажній зйомці, коли треба зробити декілька кадрів за короткий проміжок часу.

Це були основні найважливіші функції, які можуть бути в спалахові.

Тепер перерахуємо додаткові, які можуть і не знадобитися, але їх наявність значно спростить роботу з камерою.

Наявність поворотної голівки — дає можливість повернути голівку спалаху вбік чи вгору, щоб отримати м’яке розсіяне світло.

Автоматичний зум експозиції – дозволяє контролювати тип спалаху при зйомці на великій фокусній відстані: лінза, вбудована у спалах, переміщується в ньому, фокусуючи світло в одній точці. І навпаки, при зйомці на широкий кут робить світло максимально розсіяним.

Контроль експозиції спалаху – ця опція описує додаткові параметри спалаху, такі як повільна синхронізація, зниження ефекту «червоних очей», синхронізація по задній шторці, автоматична високошвидкісна синхронізація, блокування потужності спалаху і так далі.

В залежності від моделі спалаху, можуть бути наявними такі функції, як пробний спалахування, потрібне для тестування перед-спалаху, допоміжне підсвічування АФ, моделююче світло та інші функції.

Тепер, коли ви ознайомилися з основними характеристиками спалахів, можна перейти і до практичної частини вибору спалаху під конкретні вимоги. Про це – у наступній статті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.