Особливості фотозйомки весілля в Ізраїлі

Про весілля в Ізраїлі можна говорити довго. Як мінімум тому що за 2 роки, що ми з чоловіком тут фотографуємо, нам ні разу не траплялось два схожих один на одне святкування.

Особливості весілля в Ізраїлі

Весільні традиції

Так склалось, що більшість ізраїльтян приїхали сюди з усіх-усюд, а як не вони то їхні батьки. І навіть якщо це дві дуже релігійні родини, але одна з них приїхала з Америки, а інша з Марокко, то весільні традиції в них будуть дуже різними. І це якщо говорити лише про релігійну верству населення, яких тут близько 30% – а всі інші святкують так, як довподоби саме їм. Доречі, в цьому є величезний плюс місцевих весіль – кожен робить таке свято яке подобається саме йому, тож точно знає що він тут робить і для чого.

Якщо говорити про особливості весілля в Ізраїлі, то найбільш релігійні місцеві, дотримуючись давніх традицій взагалі розділяють зал на чоловічу і жіночу частину. Вперше мене це шокувало – мовляв, що за дискримінація, але потім таки вловила в цьому певну логіку – всі відриваються на 200% відсотків – жінки не думають про те як виглядатимуть в чиїхось очах, а на чоловічій частині почуваєшся як в епіцентрі слему потужного рок-концерту. Потрібно бути дуже обережним щоб не постраждати самій і не пошкодити техніку. Щоправда, мене туди, як жінку, рідко пускають…

На весілля в Ізраїлі гості приходять веселитися

Доречі, одна з найважливіших заповідей тут – веселитися. Особливо на весіллі. І всі до цього підходять максимально серйозно.
Прийти з «кислим» виразом обличчя на весілля – недопустимий моветон. І цього правила тааак бракує на українських святкуваннях, де більшість гостей посміхатись і відриватись починають лише після другого столу.


Обійми тут чуттєві і танці гарячі з самого початку, не залежно від наявності алкоголю на столах
(в деяких традиціях алкоголю на весіллях не подають)


Те саме стосується кухні – це може бути розкішний французький ресторан, з порційною подачею страв протягом всього вечора, а може бути шведський стіл з якого кожен нагрібає собі на піднос все що смакує. Час на їжу в такому випадку – пів години, а далі тільки танці.

Фотографувати релігійні весілля в Ізраїлі мені не так цікаво як світські

Наречені, котрі не дуже себе обтяжуть придуманими сотні років тому незрозумілими правилами, просто все організовують так, як подобається саме їм. Це може бути затишне маленьке весілля на березі моря, або мега-рейв на 700 людей десь в промзоні.

Наречені в Ізраїлі

Щасливі молодята

Хлопчик танцює на весіллі

Веселощі на весіллі

Єдине правило яке створює досить жосткі рамки – що на законодавчому рівні шлюб може закріпитись лише релігійною установою – державних органів котрі регулюють це питання немає. Тому або в тебе має бути все Кошерно, щоб Равін таки прийшов, або хрестись/приймай іслам/їдь на Кіпр (останній варіант таки часто перемагає).

Равіна, правда, можна знайти і прогресивного (хоч з ними і боряться більш ортодоксальні колеги по цеху); але вони таки є, і офіційно можуть задокументувати, наприклад, одностатевий шлюб. Але кухня все одно має бути Кошерна – без свиней-собак-і м’яса в молоці.

Святкування весілля в синагозі

Ще одним розірваним шаблоном для мене було весілля в синагозі. Кейтерінгова компанія привезла туди все, що потрібно для файної забави і всі веселились як має бути. Синагога, на відміну від церков, не є «місцем святим», тож тут може творитись взагалі всяке-різне. 🙂

Фотосесія в синагозі

Весільна фотозйомка наречених

Апогеєм оригінальності шлюбної церемонії були обручки, складені в шолом Дарта Вейдера, котрий характерно хрипів в мікрофон Головної Телявівської синагоги. Наречені були фанатами Зоряних Війн, і організували собі весілля в такому кітчевому стилі – зачіска нареченої була оформлена з поп-корну, а саме святкування продовжилось в одному з найандеґраундніших пабів міста. Це було дуже круто.


Фотографувати тут – одне задоволення – ніколи не знаєш напевно, яке весілля тобі трапиться. З однієї сторони це можливо важче, але все ж таки точно не дає засумувати в професійному плані.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.