Polaroid. Миттєве фото

У кожного справжнього хіпстера та й взагалі — у майже кожного жителя планети у сімейному фотоальбомі, хоч одна, але ж є — така чудернацька квадратна фотокартка у білому обрамленні — знімок на Polaroid.

Фотокартки американської кантрі-поп-співачки Тейлор Свіфт, зняті на Polaroid

Фотокартки американської кантрі-поп-співачки Тейлор Свіфт, зняті на Polaroid

Дякувати за спогади у такому форматі варто Едвіну Ленду — засновнику тієї ж корпорації Polaroid. Саме він винайшов одноступеневий процес — технологію швидкого отримання позитивного фотографічного зображення, за допомогою фотоматеріалів з автоматичним проявом через вбудовані хімреактиви. Крім того, Едвін Ленд став першим, хто почав використовувати принцип поляризації у багатьох споживчих товарах, а за його плечима понад 535 патентів на винаходи. Якщо і це вас не переконало, то, як свідчить New York Times, Едвін був кумиром Стіва Джобса.

Едвін Ленд із власним винаходом

Едвін Ленд із власним винаходом

Історія миттєвого фото, як це нам розповідає сайт biography.com, почалася, як і, певно, всі великі історії, з дрібного — трирічна донька Едвіна Ленда, з властивою маленьким дівчаткам дитячою безпосередністю, запитала, чому вона не може одразу бачити фотокартку після того, як тато її сфотографував. Пояснення, що це неможливо, і що таке ще треба винайти дівчинку не заспокоїли. Тож Едвін почав роботу у лабораторії і таки винайшов систему одноступеневого фото — використовуючи принцип дифузійного перенесення для відтворення зображення, записаного лінзою камери, безпосередньо на світлочутливій поверхні, що тепер функціонувала і як плівка, і як фото.

У 1947 році Ленд зареєстрував патент на цей фотопроцес, а вже у 1948 фірма Polaroid запустила виробництво фотоматеріалів та фотокамер для миттєвого фото. Ось таке трапляється, коли не можеш відповісти на питання трирічних дівчаток.

Для початку вирішили випустити 60 фотокамер Polaroid Land-95, 57 з яких було виставлено на продаж у Бостонському універмазі Jordan Marsh перед різдвяними святами. Маркетологи компанії Polaroid не відрізнялися особливим оптимізмом і стверджували, що товари лежатимуть досить довго, тому запускати виробництво знову найближчим часом не доведеться. І, як це часто трапляється, вони помилялися — всі 57 фотокамер та всі запаси плівки були розпродані першого ж дня. Ціна кожного апарату становила близько 90 доларів.

PolaroidSX-70 Land – автоматична камера для фотокарток

PolaroidSX-70 Land – автоматична камера для фотокарток

Через 16 років миттєві фото набули кольорів, а ще через 9 — світ побачила повністю автоматична камера для миттєвих фотокарток — PolaroidSX-70 Land. Після цієї події ціна на акції корпорації зросла у 90 разів, Едвін Ленд з’явився на обкладинц журналу Life, а обличчям рекламної кампанії з просування нового апарату став голівудський актор Лоуренс Олів’є.

Едвін Ленд на обкладинці журналу «Life»

Едвін Ленд на обкладинці журналу «Life»

Ще десяток-другий років і світ захворіє на «цифрову лихоманку», Polaroid збанкрутує і його буде продано, але це зовсім не означає смерті миттєвого фото — у 90-х естафету перейняли Fujifilm з їх Fujifilm Instax і Wide. Лише формат фотокарток змінився — розмір візитівки і подвійної візитівки.

Фотокартки «полароїд» на камеру «Fujifilm»

Фотокартки «полароїд» на камеру «Fujifilm»

Назва полароїд стала загальною, миттєві фотокартки перетворилися на обов’язковий хіпстерський атрибут, але хіба це погано?

Знімки на Polaroid знайшли своє місце і в сучасній українській фотографії – наприклад, як повідомляє інтернет-видання Телеграф, у 2014 році у форматі проекту «Підписи Війни» фотограф Андрій Бондар робив полароїдні знімки ветеранів Великої Вітчизняної, після чого зазнімкована людина залишала на фотокартці свій підпис.

Фотокартка у рамках проекту «Підписи Війни»

Фотокартка у рамках проекту «Підписи Війни»

Ще один досить відомий проект із використанням Polaroid в українській фотографії теж пов’язаний із війною, але вже з війною на Донбасі. Жан-Марк Каімі і Валентина Піччінні фотографували групу бійців перед відправкою на передову – просили їх заплющити очі і розповісти про свої думки.

Фознімок у рамках проекту «War Dreams»

Фознімок у рамках проекту «War Dreams»

Якби там не було, завжди будуть романтики, ентузіасти і просто ті, хто закохані у світ, хто живе однією миттю і прагне цю саму мить зловити у білий квадрат.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.