Фотографічні товариства України

Із стрімким розвитком фотографії в Україні, талановиті фотографи відчували все більшу потребу в обміні досвідом, обговоренні нових ідей та розповсюдженні інформації про різноманітні жанри фотографії. Так з’явилися фотографічні товариства – об’єднання фотографів України, які ставили собі за основну мету всесторонній розвиток української фотографії та підняття її на новий якісний рівень.

Фотографічні товариства минулого

І почнемо ми, звичайно, із найголовнішого – Українського фотографічного товариства. Товариство було засноване у Львові для популяризації фотомистецтва. Хоч діяло воно досить недовго, проте його діяльність зробила вагомий вклад у розвиток фотографії на західних теренах України завдяки безлічі організованих виставок, видавництва часописів та проведення інших активностей для пропаганди фотографії серед місцевого населення. Одним із активних членів товариства був Юліан Дорош, відомий фотохудожник, про якого ми згадували у нашій попередній статті.

Також варто згадати про ще одне товариство XX століття, яке діяло на теренах Центральної України – Київське товариство фотографів-аматорів “Дагер”. Товариство розвивало фотографічне мистецтво різносторонньо – здійснювало експедиції, в ході яких знімали побут українців, поширювало серед мас знання про різноманітні жанри фотографії, навчали бажаючих теорії фотографічної справи.

Книга "Побільшення" Юліан Дорош

Книга “Побільшення” Юліана Дороша, учасника Українського фотографічного товариства

Будівля Київського товариства фотографів «Дагер»

Будівля, де свого часу розміщувалося Київське товариство фотографів-аматорів «Дагер»

Сучасні фотографічні товариства

На сьогоднішній день у Києві зберігають фотографічні традиції. Зараз тут діє Київське фотографічне товариство, основною діяльністю якого є ручне виготовлення фотографій за допомогою класичних засобів друку. Окрім цього, товариство старається підтримувати молодих авторів, розвивати їх у фото справі, організовуючи різноманітні заходи, куди залучає їхню творчість.

Не можемо не згадати й про Українську Асоціацію Професійних Фотографів. Ця організація зосереджується на міжнародній співпраці, оскільки фактично вважається офіційним представником Федерації Європейських Професійних Фотографів в Україні. Сфера діяльності Української Асоціації Професійних Фотографів – представлення професійних українських фотографів за межами України та захист їх авторських прав на міжнародному рівні. Також вагомою складовою асоціації є розвиток фотографічних проектів в Україні та їх спільна організація із закордонними фотографами.

Цікавим товариством, що діє на території України є Товариство сенситивної фотографії. Учасники цього товариства пропагують фотографію, як таку, що має свою власну енергетику та природу. Отримує вона її як в самому процесі зйомки, так і під час обробки фото, генеруючи переживання та настрій фотографа. Також вони займаються створенням робіт, що виконані в унікальних техніках, таких як гуміарабіка, ціанотипія, тинтайп, емульсіографія. Правда, звучить неймовірно? 🙂

Фото Анотона Петруся

Фото Анотона Петруся, учасника Української Асоціації Професійних Фотографів

Фото з виставки "Sense". Українські фотографічні товариства

Фото з виставки “Sense”, організованої Товариством сенситивної фотографії

Українські фотографічні товариства важко уявити без Всеукраїнського творчого Національного союзу фотохудожників України, заснованого у Києві. За 25 років діяльності, союз став однією із найбільших організацій фотографів в Україні, який має свою творчі угрупування у всіх обласних центрах нашої держави. Свою діяльність союз спрямовує на популяризацію професійної української фотографії у світі, у зв’язку із чим, бере активну участь в організації національних та міжнародних конкурсів, виставок, проводить різноманітні майстер-класи. А ще вагомою ланкою діяльності Національного союзу фотохудожників України є розвиток ринку продажу художньої фотографії, щоб її творці могли не лише розвиватися, як професіональні фотографи, але й отримувати відповідну винагороду за свою мистецьку роботу.

"Перед вирієм". Віктор Гавриленко

Фото “Перед вирієм”. Автор – Віктор Гавриленко, учасник Всеукраїнського творчого Національного союзу фотохудожників України

Ну і як не згадати про культурний центр PhotoCULT. Його створення – це прагнення привернення уваги до такого виду мистецтва, як фотографія та інтеграція цього мистецтва у загальний культурний простір. Культурний центр слідкує за усіма новинками у сфері фотографії та вливає їх у свої навчальні програми для донесення повної та актуальної інформації про фото мистецтво до вузьких кіл фотографів та широких мас. Культурний центр прагне привернути увагу до історії фотографії та фотографічної культури загалом, щоб фотографічне мистецтво з кожним етапом здобувало все більше визнання та розвивалося в ногу з європейськими та світовими тенденціями.

А які фотографічні товариства могли б виділити Ви?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.