Як вибрати обєктив?

Купивши фотокамеру з об’єктивом у комплекті або тим більше — без нього, вам, перш за все, хочеться знати, які ж є об’єктиви і для чого вони призначені. Однак недосвідчений користувач, відкриваючи сайт будь-якої компанії-виробника, чи то інтернет-магазину, губиться у великій кількості характеристик об’єктиву. Це часто спричиняє небажання розбиратися у всьому цьому. Тому спробуємо вибрати обєктив саме для нас.

Насправді вивчити це все не складно. Достатньо дві-три хвилини розібратися, що ж за функції має об’єктив і як вони описані у його назві.

Тож, що для нас важливо? Це:

  • Тип байонету об’єктиву
  • Фокусна відстань об’єктиву
  • Максимальна діафрагма об’єктиву
  • Наявність або відсутність функції стабілізації зображення

Розберімося ж із кожним параметром.

Байонет — це спосіб кріплення об’єктиву до фотоапарату.

Як вибрати обєктив?

Вибір обєктива

Так як об’єктиви різних виробників, то й тип кріплення у кожного різних. Тому об’єктив  наприклад, від Nikon зазвичай не підходить до фотоапарату Canon, і навпаки. Ця проблема взагалі-то вирішується покупкою спеціальних перехідників, але може виникнути несумісність на програмному рівні.

Фокусна відстань об’єктиву — це відстань від фокальної площини (так називається площина, у якій лежить матриця, на фотоапараті позначена значком) до передньої лінзи об’єктива.

Довгофокусний обєктив

Довгофокусний обєктив

Це значення характеризує кут огляду, який захоплює об’єктив  Чим більша фокусна відстань, тим більше збільшення – отже, меншим є кут зору. В характеристиках об’єктивів вказуються найменше та найбільше значення фокусної відстані об’єктива.  Якщо ж найменша і найбільша фокусна відстань збігаються, значить, перед вами фікс — об’єктив, з фіксованою фокусною відстанню, тобто без зуму.

Діафрагма — ширина отвору об’єктива  крізь яке проходить світло. Чим більший отвір, тим більша світлосила — тобто більше світла може пройти крізь об’єктив за один і той самий час, і краще забезпечується ефект розмивання фону (так зване боке).

Діафрагма

Діафрагма

Позначається як F2, f/2, 1:2 – всі ці позначення являють собою одне і те ж. Число в знаменнику і є показником діафрагми. Чим менше число — тим більш розкрита діафрагма. Проблемою при виготовленні об’єктивів з великою діафрагмою є наявність аберацій — оптичних викривлень світла, що проходить через об’єктив  Проблема виправляється за допомогою спеціальних коригуючи лінз, однак світло-сильні об’єктиви через це набагато дорожчі за інші. Наприклад, об’єктив Canon EF 50mm f/1.2 L USM має велику діафрагму, але дорогий – 12 тисяч гривень. Це може бути ще одним критерієм щоб правино вибрати обєктив.

Стандартні значення діафрагми — ступінь закриття діафрагми відносно попереднього значення, коли світла в другому випадку до матрицю потраплятиме вдвічі менше. Ця функція — множення попереднього значення діафрагми на корінь двійки:

f/0,7 f/1 f/1,4 f/2 f/2,8 f/4 f/5,6 f/8 f/11 f/16 f/22 f/32 f/45 f/64

Показники діафрагми

Показники діафрагми

Тобто, при діафрагмі f/2 на матрицю потраплятиме вдвічі більше світла, ніж при f/2,8. У сучасних цифрових фотоапаратах існують і дробові значення діафрагми.

Стабілізація зображення – функція об’єктиву коригувати дрижання рук фотографа під час зйомки, що дає змогу прибирати ефект змазування фотографій і збільшувати витримку при зйомці з рук. На техніці бренду Canon позначається як IS, а на техніці Nikon – VR.

Стабілізація

Стабілізація

Здійснюється це за допомогою групи коригуючи лінз, електромотора, що їх пересуває, та акселерометра — датчика, який і визначає зміну положення об’єктиву.

Тепер розберемо назву одного з об’єктивів на практиці

Canon EF 50mm f/1.2 L USM

  • EF — це тип байонету,
  • 50mm — фокусна відстань (якщо вказане одне значення, значить, об’єктив — фікс),
  • f/1.2 — значення максимальної діафрагми,
  • USM — ультразвуковий мотор системи фокусування.

Позначення L означає, що об’єктив відноситься до об’єктивів класу «Lux» – тобто професійні.

Таким чином, ми розібралися сьогодні з основними характеристиками об’єктивів та що вони означають. І можемо самостійно вибрати обєктив для себе.

There are 3 comments for this article
  1. Алекс at 07:44

    Ув. автор!
    В разделе статьи “Тепер розберемо назву одного з об’єктивів на практиці” у Вас ошибка, а именно в “USM — ультразвуковий мотор стабілізації.” в данном случае это мотор привода фокусировки, да ультазвуковой, но не привод стабилизации.
    В объективах марки Canon наличие системы стабилизации обозначается как “IS” в названии.
    В конкретном рассмотренном объективе Canon EF 50mm f/1.2 L USM система стабилизации отсутствует.
    В дополнение, в качестве пожелания, к статье хотелось бы удивить расшифровку обозначений для каждого основного производителя: так стабилизация на объективах Сanon обозначается как IS, на Nikon – VR.

  2. Ёк at 20:59

    как жаль что у вас нет русской версии сайта.

    Мне очень нравится ваш сайт, но мне сложно его читать, ваш сайт читает и Беларусь и Польша и Россия.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.