Як стати хорошим фотографом?

Чи ви фотограф-початківець, чи займаєтеся фотомистецтвом роки — ні в якому разі не варто забувати про саморозвиток та постійне вдосконалення. Не має значення скільки років або місяців присвячено фотографії — якщо ви вже обрали цей шлях, то потрібно постійно рухатись вперед і дізнаватись щось нове, не застигати на одному рівні.
Отож:

Як стати хорошим фотографом, і що, в першу чергу, варто для цього зробити?

Для цього підготували декілька простих правил.

Фотографії на стіні. Фото Олександра МінаєваФотороботи знаменитих фотографів, або які просто вам подобаються, повинні завжди бути перед очима

Варіантів величезна кількість: можна їх роздрукувати і почепити на холодильник чи над робочим місцем, зробити заставкою на робочому столі комп’ютера або планшета. Таке варто робити, в тому числі, і з вашими власними роботами, як з ранніми так і з новішими. Згодом ви почнете бачити те, чого раніше не помічали.

На мою думку, це найпростіший спосіб, який зараз доступний всім.
Наприклад, у мене на планшеті 50 альбомів фотографів з усього світу. На робочому столі комп’ютера заставка змінюється щохвилини, а на стінах у квартирі більш, ніж 250 фотографій, включно з моїми роботами зробленими в різний час.

У своєму портфоліо я зберігаю і ранні роботи, адже важливо бачити помилки і спостерігати за власним розвитком.

Фото дівчиниДобре продумуйте кожен кадр

Найпоширеніша помилка початківців-фотографів у тому, що вони дуже поспішають натиснути на спуск затвору фотокамери. Ситуація при цьому не має значення: модель тільки почала позувати і за мить — клац, тільки закінчили образ, одягли, зачесали, посадили — і знову клац!
Це відбувається під час зйомки постійно, а потім 95% матеріалу виявляється сміттям. І дуже часто ті пару фотографій, які були відібрані для портфоліо, так само виявляються з недоліками.

Насправді, не варто поспішати. Краще привчити себе ще раз критично оглянути сцену, звернути увагу на всі деталі. Не так лежить волосся, не зняли годинник з руки або ланцюжок, підвернулася тканина або є якийсь інший недолік. Інакше на вас потім чекає ретуш та трата часу на те, що можна було виправити відразу.

Увага до деталей відрізняє професіонала в будь-якій роботі.

Як стати хорошим фотографом? — складне питанняЯкість фотографії залежить тільки від фотографа

Пам’ятайте, що ваш замовник не зобов’язаний бути поціновувачем високого мистецтва.
Він, як правило, не має поняття про світло, ракурс, діафрагму, фокусну відстань та інші речі. Але ви, як професійний фотограф, який взявся виконувати замовлення, зобов’язані бути експертом у всьому вищезгаданому.

І, як я вже згадував — постійна увага до деталей. Це як в музиці: начебто бас-гітару не так чутно, як інші інструменти, але заберіть її — і все перестане триматися купи.

Якщо багато над собою працювати і думати, то питання “Як стати хорошим фотографом?” відпаде само собою – ви просто ним станете.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.