Як почати кар’єру фотографа? Як стати фотографом?

Кожен, хто хоче працювати у сфері фотомистецтва (або в будь-якій іншій новій для себе спеціальності) постає перед безліччю питань — з чого почати, як це зробити, чи буде це якісно, як залучити клієнтів, як стати фотографом?

Кожен молодий фотограф стикається з багатьма нюансами, які так чи інакше можуть вплинути на подальшу кар’єру.

Що найперше має зробити початківець у сфері фотографії?


Відвідати курси фотографії

Саме так, далеко не завжди наявність хорошої фотокамери може допомогти стати хорошим спеціалістом. На сьогодні є неймовірна кількість можливостей і варіантів різноманітних курсів, на яких початківці можуть навчитися азів фотографії. Саме на таких курсах розкриваються всі тонкощі фотомистецтва, роботи з апаратурою, ретуші та співпраці з клієнтами і даються частково відповіді на питання “як стати фотографом”. Там ви зможете і попрактикуватися під керівництвом досвідченого фотографа-викладача. Крім того, фотокурси допоможуть вибрати нішу для роботи та зрозуміти чи дійсно вам хочеться займатися фотографією.

Учні фотошколи. Як стати фотографом?

У фотошколі вам допоможуть відповісти на питання “Як стати фотографом?”

Вибрати спеціалізацію

Оскільки сфера фотографії багата своєю різноманітністю (весільна фотографія, фото в стилі ню, пейзажна зйомка, макро фотографія, натюрморт та багато іншого) — молоді початківці часто губляться і пробують працювати у всіх стилях одночасно. І зрозуміло, що результати можуть бути не найкращими, адже кожен жанр вимагає від фотографа спеціальних навичок та обладнання. Тому, для того, щоб стати хорошим професіоналом потрібно відповідально поставитися до обрання ніші в якій плануєте працювати. Правильно підібраний жанр фотографії може стати ключовим моментом у якісній роботі та розширенні свого бізнесу.

Фотограф з фототехнікою

Вибір спеціалізації важливий, оскільки від цього залежить і вибір техніки

Відвідати фототури

Після того, як ви вже отримали теоретичні знання на фотокурсах та обрали жанр для роботи, слід почати здобувати практичні навички. Найкраще це зробити у колі таких самих фотолюбителів під час фототуру, який може відбуватись як в Україні, так і за її межами. Фототури допоможуть не лише відточити свою майстерність, отримати авторитетну думку щодо своїх фоторобіт, завести нових знайомих зі світу фотографії і провести час із користю, а й стануть першим кроком до створення власного портфоліо, яке є ключовим у початку діяльності кожного початківця. Це особливо актуально, якщо ви виберете своєю спеціалізацією пейзажну фотографію.

Фотографи у фототурі

Поїздка у фототур обов’язково виявиться корисною та цікавою

Почати створювати портфоліо

Портфоліо — це не лише збірка найкращих фоторобіт, а й реклама фотографа, адже від того, як воно буде виглядати і які фотографії будуть у ньому представлені — залежить кількість клієнтів та популярність самого фотографа. Варто звернути увагу на те, щоб фото у портфоліо були більш-менш однієї спеціалізації (про вибір “свого жанру” ми вже писали вище). В іншому випадку клієнту буде складно скласти про вас думку як про професіонала, наприклад, у весільній фотографії, якщо у вас у портфоліо “все на купу” — і кілька весільних фото, і пейзажі, і макро, і стріт-фотографія.

Приклад портфоліо для фотографа

Приклад вигляду спеціалізованого портфоліо для фотографа

Початківцям слід звернути увагу на те, що є так звані онлайн і оффлайн портфоліо.

Онлайн портфоліо

Його можна зробити за допомогою спеціалізованих сайтів і конструкторів, які призначені саме для таких цілей. Це дуже зручно, адже таке портфоліо можна весь час вдосконалювати, додаючи нові фотографії, можна його систематизувати по певних категоріях. Також, це зручність для потенційних клієнтів, які за допомогою інтернету в будь-який час зможуть ознайомитися з вашими фотороботами.

Оффлайн портфоліо

Це надруковані фотографії, які виглядають краще ніж світлини на екрані, попри те, що зараз ера цифрових фото. Для оформлення такого портфоліо бажано використовувати 20-30 фотографій формату А4, які надруковані на якісному фотопапері. Стиль і дизайн теки для таких фотографій може бути різноманітний, адже саме це показує креативність та творчість фотографа. Найвідповідальнішим моментом, звичайно, є підбір фотографій. Часто фотографи обирають свої улюблені роботи, але це не завжди відповідає вподобанням клієнта, тому, для початку, краще звернутися за допомогою до знайомих, щоб отримати незалежну думку щодо фото. Світлини слід організовувати в певному логічному порядку, який показує певну хронологію подій чи тематику. Також, не зайвим буде оформити таке портфоліо короткою анотацією на початку, адже основною метою є зацікавити та залучити нових клієнтів.


Слід пам’ятати, що початок діяльності — це чудова можливість навчитися помилятися, робити неправильні дії та розчаровуватися, бо завжди є можливість почати все з початку і з новими знаннями, зробити все набагато краще, ніж було до того.
Тому не думайте надто довго над питанням: як стати фотографом?

Дійте!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.