Як фотографувати під водою?

фотографувати під водою

Пташка, що пірнає

Фотографії на найвищих вершинах світу, фото в найхимерніших місцях, світлини з хижаками…

А як фотографувати під водою? Адже кадри під водою захоплюють, чи не так?

Якщо вам подобається і ваша відповідь «так», то швидше за все, спершу виникає питання: «Як зробити таке фото?». Мене ж стало непокоїти питання: «А як виглядатиме фотографія під водою по-українськи?».

«Це складно, така робота потребує майстерності, а зйомка під водою не під силу аматорам» – думаєте ви щось на зразок цього.

Хочете переконатися в протилежному? Аргументи і лайфхаки нижче.

Як якісно фотографувати під водою

Перш за все, для того, аби фотографувати під водою, потрібно озброїтися хорошою фотокамерою. Це правило номер один, оскільки важливо, щоб об’єктив камери був широким для фотографування морських пейзажів. Тому найкращий варіант – повнокадрова камера.

Крім того, камеру потрібно упакувати. Як варіант, жорсткий бокс або «підводний пакет». Беручи до уваги цінову політику, то менш затратне рішення – все-таки, так званий «підводний пакет», оскільки жорсткий бокс не кожному по кишені.

Яким повинен бути об’єктив?

Для зйомки морського дріб’язку і фокусування на найменшій відстані підійде макрооб’єктив. Якщо фотографуємо пейзажі, рифи і велетенських риб у царстві Нептуна, то тут знадобиться надширококутний об’єктив.

Як фотографувати світ під водою

Мікросвіт під водою

І ще кілька слів про особливості освітлення під водою. Пам’ятаємо зі школи, що вода поглинає кольори теплих тонів. Тому, чим більша відстань між фотографом і предметом, тим менше на фото буде помаранчевих, жовтих, червоних кольорів. У такому разі знадобиться зовнішній спалах. А найкращий час для фотографування під водою – опівдні. Саме тоді промені сонця проникають у воду максимально глибоко, і фотографія виходить більш якісною.

фотографувати під водою мешканців підводного світу

Фотозйомка мешканців підводного світу

Баланс білого краще встановлювати вручну. Тоді кольори видаються найбільш реалістичними.
Є окремі таблиці, за якими можна вирахувати налаштування білого для різних глибин.

А тепер можете розслабитися, бо це все.

Підводне царство цікаве і екзотичне для людського ока. Такі фото стали б чудовим доповненням до різнопланової тематики української фотографії. Тому міцно тримаємо камеру (бо у воді з цим виникають деякі труднощі), робимо багато фото з різних ракурсів і пам’ятаємо про «правило однієї третини».

Вітаю, ви фотографуєте під водою. Успіху і тримайте все в кадрі!

There is 1 comment for this article

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.