Як зробити панорамне фото? Поради, як фотографувати панораму

Панорамний знімок це проста, але дуже корисна техніка у фотографії. Якщо бажаєте спробувати щось нове, або зіштовхнулись із ситуацією коли весь об’єкт зйомки неможливо помістити у кадр через його розмір, чи відсутність потрібного об’єктиву – тоді ця стаття для вас.

Фотоапарат на штативі

Для зйомки панорами зручно мати штатив

Як фотографувати панораму?

  1. Першим кроком у створенні панорами має бути визначення локації. Озирніться. Якщо довкола є щось, що перекриватиме об’єктив під час зйомки (наприклад, стовп чи дерево) і помістити цей об’єкт у кадр повністю не вийде (і взагалі він руйнує композицію), то постарайтесь знайти іншу позицію. Також можна використати стовп в якості осі і рухатись навколо неї з штативом (трохи незручно, але якщо виходу немає, то нічого не зробиш 🙂 ).
  2. Визначтесь з центром композиції. Якщо плануєте загорнути свою майбутню панораму у сферу, то в залежності від відстані — об’єкт у центрі панорами буде або близько до центру кулі (якщо об’єкт близько до вас) або на краю сфери. Розмір також має значення, але все залежить від креативного бачення.
  3. Після того, як визначились з місцем і композицією настав час дістати фотоапарат. Раджу вимкнути авто-фокус і заблокувати експозицію (краще знімати у ручному режимі), щоб фотографії були максимально однакові, без змін у експозиції та об’єктах у фокусі.
  4. Зробіть серію знімків по одній осі. Майте на увазі, що знімки мають накладатись один на одного. Якщо скраю вашого першого фото було, наприклад, дерево тоді наступний кадр має починатись з цього дерева. Бажано накладати приблизно третину кадру. Це полегшить подальшу роботу у програмі. Якщо ваша композиція не помістилась у перший захід, рекомендую зробити декілька “поверхів”. Але майте на увазі, що другий поверх панорами має хоча б на чверть кадру пересікатись з першим.
Як фотографувати панораму? Поради

Приклад “поверхів” при зйомці панорами

Програми для створення панорамного фото

Панорамне фото в Adobe Photoshop

Відкриваєте фотошоп та клікаєте Файл -> Автоматизація -> Photomerge.
У вікні, що відкрилось обираємо Макет-Авто. Тиснемо Огляд і обираємо фото які будемо об’єднувати.

Далі тиснемо ОК і програма робить усе сама.

Робота у Photoshop

Приклад створення панорами у Photoshop

Створення панорами. Photoshop

Наступний етап

Увага! Даний процес потребує великої кількості ресурсів вашого комп’ютера. На робочому диску вашого комп’ютера (це той диск на якому фотошоп зберігає тимчасові файли під час роботи) має бути не менше 10 гігабайт вільного місця, інакше процес може затягнутись або складена панорама буде виглядати зовсім не так як ви очікували.

Панорамне фото в AutoPano Giga

Ця програма спеціально зроблена для зшивання панорам.

За достатньої потужності комп’ютера зможете робити панорами величезних розмірів (наприклад 100 фотографій зшити в одну). Майте на увазі, що фотошоп не відкриває файли JPEG з кількістю пікселів більше 30 тисяч по довшій стороні.
Великі панорами для подальшого редагування бажано зберігати у форматі TIFF. Але будьте готові до того, що такий файл займатиме більше 1 гігабайта місця. Також ця програма працює з форматом RAW, що значно полегшить подальше корегування.

Ще AutoPano Giga може самостійно закрутити панораму у сферу, але тільки за умови, що панорама була зроблена на 360 градусів.

Приклад створення панорами

Сучасні програми прийдуть на допомогу

Як зробити сферичну панорамну фотографію у фотошопі?

Згорнімо у бублик львівську Податкову 🙂

Спочатку потрібно вирівняти фото по всім сторонам, щоб воно було квадратне. Для цього у пункті меню зображення тиснемо на розмір зображення і вводимо розмір. Наприклад 3000*3000 пікселів. Вийде щось таке:

Львівська Податкова Адміністрація

Квадратне зображення для подальшої роботи у Photoshop

Після цього перевертаємо зображення:

Перевернуте зображення. Photoshop

Перевернуте зображення. Приклад

І під кінець заходимо у меню фільтри -> викривлення -> полярні координати.

Робота по створенню панорами

фільтри -> викривлення -> полярні координати

Обираємо прямокутні у полярні.

У результаті отримуєте:

Cферична панорама у Photoshop

І…нарешті!

Далі – справа техніки.
Тепер ви знаєте, як фотографувати панораму та робити великі панорамні фотографії 😉

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.