Стиль Fine Art у фотографії

Люди залежні від смартфонів.

Fine Art від Катрін Бале «Strangers in the Light»

Фотосесії давно перестали бути простою можливістю зафіксувати момент. Це, однозначно, творчіcть, політ фантазії. Дуже часто процес зйомок стає способом самовираження фотографа та мистецьким перформансом сам по собі. В результаті, ми бачимо світлини, які є по-справжньому оригінальними і творчими, і тоді фотографія вже стоїть на межі з живописом, адже фотограф не просто ловить моменти, він малює світлом образ, який з його уяви стає реальністю. Власне, таку мистецьку фотографію і називають cтилем Fine Art.

Визначення поняття Fine Art

В англомовних джерелах можна знайти такі визначення цього напряму: «Художня фотографія»; «Фотографія, яка є образотворчим мистецтвом, висловлює сприйняття і емоції фотохудожника, ділиться ними з іншими»; «Створення зображення для передачі творчого бачення фотографа»; «Ідея, в основі якої більше, ніж просто реалістична передача дійсності, а реалізація особистого враження автора»; «Створення образів, які викликають емоції за допомогою фотографічного процесу, в якому розум і уява вільно, але розумно поєднується».


У моделі зелене обличчя? На плечах в рядочок сидять таргани? На голові гніздо? Без паніки! Це фотографії у стилі Fine Art


Для досягнення мети: ефектності та впливу на глядача, в хід іде використання геометричного малюнку, сюрреалістична обробка і, звісно ж, незвичайний макіяж та декор. Так, іноді, це шокує. Але епатаж – головне правило, по-справжньому мистецької фотографії.

Ню фото дівчини. Fine art

Загадковий портрет Ronin

Сьогодні домінує тенденція ретельної постановки і висвітлення задуманого образу, а не спроба «відкрити» щось безпосередньо під час зйомки. Такі фотографи, як Грегорі Крюдсон, і Джефф Волл стили відомими саме завдяки своїй майстерній постановці.
І їхні роботи справді вражають.

Жінка біля дзеркала

Грегорі Крюдсон

Сім'я. Арт фото

Соціальна тема у fine-art

Fine Art – це, насамперед, – ідея, меседж який фотограф хоче донести світові. І про це не можна забувати, щоб випадково не перехилитися у бік фешн фотографії. Fine Art – це поєднання оригінальної форми і глибокого змісту.

Галереї та музеї, зокрема, присвячені сучасному мистецтву, багато зробили протягом десятиліть, щоб забезпечити фотографії місце серед інших мистецтв. І саме фотографії у стилі Fine Art і є цим мистецтвом. Тож, творіть його!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.