Скільки коштує відкрити фотостудію?

Скільки коштує відкрити фотостудію?Дуже часто чую розмови фотографів про те, що треба відкрити свою студію. Бажання природне — адже всі хочуть мати щось своє, бути незалежними. Краще десять разів подумати і все зважити перш ніж починати.

Як і перед будь-яким відповідальним кроком, потрібно вивчити попередній досвід фотографів, які відкрили студію успішно. І тих, хто був змушений її закрити. Після спостереження за роботою фотографів, які хотіли відкрити свою студію, я дізнався, що для багатьох, технічний бік питання є великою проблемою. Але технічна складова важлива, тому розібратися доведеться.

Вашу студію не врятує ні гарна вивіска, ні зручне місце розташування, якщо вона буде погано укомплектована. Технічне оснащення дуже залежить від бюджету і особистих амбіцій та завдань, які ставляться перед студією. Але, тим не менше, організація студії, що складається з пари парасольок і пари софтбоксів — це шлях в нікуди. То скільки коштує відкрити фотостудію?

Давайте підрахуємо. Щоб відкрити фотостудію, потрібно:

  • Пара парасольок на просвіт (Falcon білий 110 см) — 300 – 400 грн.
  • Пара стійок більш-менш хороших (НЕ Manfrotto) —  1,200 -1,500 грн.
  • Пара спалахів, достатніх для реалізації більшості завдань, але з проблемним пластиковим кріпленням (наприклад Арсенал VT-200) — 4,800 – 5,200 грн.
  • Два відбивачі 5 в 1 — 500 – 600 грн.
  • Отримуємо суму 6,800 – 7,700 грн. Цього, все ж, недостатньо для роботи.
  • Два софтбокси середніх розмірів обійдуться в 2,300 – 2,500 грн. Без сот звичайно.
  • Пара стріпбоксів ще 3,000 грн. Знову ж таки, без сот.

Уже набігло 9,100 – 10,000 грн. з копійками. Знову щось забули. Назад в магазин.
Звичайно ще потрібний спалах — додамо 2,000 – 2,400 грн. Ну і ставити його потрібно на щось — це ще плюс 500 – 600 грн.

Разом: 11,600 – 13,000 грн. з хвостиком.Фотограф

Принесли, розставили. Ну от, забули синхронізатори. А їх потрібно 3 штуки. Беремо студійні, дешеві — 1,200 – 2,000 грн. Додаємо і отримуємо 12,800 – 15,000 грн. Ну припустимо, Ви щось знайшли на вторинному ринку і економія склала 2-3 тисячі. Хоча частина зекономлених коштів піде на пересилку вищевказаного обладнання. Припустимо, що Вам навіть вдалося вкластися в 10,000 грн. І хоч немає у нас ні стійок для відбивача, ні обважувачів для стійок, ні журавля і додаткових модифікаторів світла, але працювати, все ж, сяк-так можна. Ключове слово тут — сяк-так. І якщо такий комплект вас повністю влаштовує, значить ви ще не виросли з коротеньких штанців, і як фахівець, і як фотограф.

Шукаємо приміщення

Думаю, ви погодитеся, що менше 40 метрів квадратних брати немає сенсу. Зовсім нескладно зрозуміти, що вийде така оренда, якщо дуже пощастить, 3,000 – 4,000 грн. щомісяця (не забуваймо, що перший платіж буде, скоріше за все, в два рази більшим). Мати інтернет — це вже швидше хороший тон, ніж необхідність. Купляємо роутер, а 60-80 грн. щомісяця додаємо до суми комуналки. От ми й все знайшли і недорого. Розставили обладнання, а знімати ж на чому? Дістаємо грошики і знову в магазин (добре, що нас там пам’ятають і вже роблять знижку).

Фони. Мінімум 2 шт. І бажано з кріпленнями. Стандартний паперовий фон потягне на 1,300 – 1,600 грн. Треба бути готовими до того, що паперові фони доведеться часом міняти.
Кріплення — 1,000 – 1,800 грн. Отже, нам доведеться відразу заплатити за обладнання, перший і останній місяць оренди. Виходить вже близько 20,000 грн.

Але ж як багато дрібниць ще потрібно в студію, як для своєї зручності, так і для зручності гостей та клієнтів! Відчутні витрати і нервовий тік вам точно забезпечені. І це ми ще не врахували обов’язкові витрати на рекламу.

Студійна зйомка

Вартість оренди студійного часу для фотографів

Це 80 – 200 грн. в годину. Середня вартість — 140 грн. Потік бажаючих скористатися вашою студією і вашими послугами повинен складати мінімум 200 грн. в день — щоб так-сяк жити і 500 грн, щоб студія балансувала на межі рентабельності.

Важливо розуміти, що згідно з цією статтею, ваша студія вкрай бідно обладнана і має маленьку площу. Так що доведеться викреслити зі словникового запасу всі пафосні слова, включаючи слово “імідж”. Ну а далі, вам доведеться обслуговувати студію — міняти лампочки пілотного світла, підтягувати кріплення колін студійних стійок, міняти батарейки в синхронізаторах і фони, займатися гарантійним і післягарантійним ремонтом спалахів і оновлювати локації. І це ще не все.

… і найголовніше:

Треба бути дуже непоганим фотографом. Мати достатньо вільного часу і величезне бажання займатися своєю справою і вдосконалюватися.
Ви хороший фотограф? Тоді без іронії — успіхів вам у організації своєї студії!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.