Що таке документальна фотографія?

Серед усіх жанрів фотографії які існують, мабуть, лише документальна фотографія максимально відображає дійсність такою, якою вона є насправді, адже даний вид фотографії покликаний показувати світ таким яким він є, а не через призму фоторедакторів. Тому, з упевненістю можна зазначити, що документальна фотографія — це фотографія без цензури, зайвої показухи та фотошопу. Це та фотографія, через яку фотограф прагне показати своє суб’єктивне бачення певної події (чому суб’єктивне? Бо скільки людей — стільки думок) та надихнути глядача.

Де і для чого використовується документальна фотографія?

Зазвичай, даний вид фотографії публікують у спеціалізованих виданнях, сайтах та журналах, які орієнтуються на певній тематиці:

  • Політика;
  • Тваринний і рослинний світ;
  • Екологія;
  • Історія і т.д.

Ці фотографії відображають дійсний момент зйомки і потребують не аби якої витривалості, адже, полювання тигра чи цунамі не можуть бути постановочними або запланованими. Саме тому, основна мета таких фотографій — стати історією!

Нищівне цунамі в Японії

Цунамі в Японії. 2011 рік

Тигр на полюванні

Справжній голод

Дуже часто, така фотографія є криком про допомогу, адже вказує на певні політичні, екологічні чи соціальні проблеми людства:

  • Голод;
  • Бідність;
  • Війна;
  • Глобальне потепління і т.п.

Два основних принципи в документальній фотографії:

  • Солдат у В'єтнамі

    Війна у В’єтнамі

    Тут і зараз. Не може бути більш підходящого моменту для такої фотографії ніж саме цей момент часу і саме це місце. Документальна фотографія унікальна, адже пропустивши миттєвість, не можна буде відтворити її знову.

  • Ніякої обробки. Ключовою характеристикою даного виду фотографії є відсутність постобробки. Додавання різних ефектів чи, навпаки, забирання зайвих деталей — це табу для документальної фотографії, адже після цього вона просто перейде в розряд художньої. Єдине, що дозволяється — це використання чорно/білого ефекту, адже дуже часто з його допомогою можна глибше відчути і зрозуміти те, що фотограф хотів продемонструвати на фото.

Звичайно, природнє освітлення, якісний фотоапарат, наявність професійних навичок та ідеї теж є важливими, але не ключовими, бо неймовірні речі можуть відбутися в найбільш неочікуваний момент і час.

Документальні фото, які стали історією:

Є безліч документальних фотографій, але є і такі, які передаються з покоління в покоління і є найбільш впізнаваними!

Альберт Енштейн

Найвідоміше фото Альберта Енштейна

Теракт в США, 2001 рік

Теракт Башт Близнюків, США, 11.09.2001

Фото акторки Мерлін Монро

Мерлін Монро

Будівельники на хмарочосі

Будівельники Емпайр-Стейт-Билдінґ

Чоловік перед танками. Документальна фотографія

Невідомий бунтар

Революція в Україні, 2014 рік

Революція Гідності, Україна

Фото в день смерті Кеннеді

Вбивство Кеннеді. За секунду до…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.