Що таке баланс білого?

Як зробити так, щоб на фотографії вийшли справжні кольори, ті кольори, які ви бачите у видошукачі камери?

Чому, знімаючи в яскравий сонячний день, кольори на фотографії можуть виявитися синювато-холодними?

Баланс білого в сонячний день

Баланс білого в сонячний день

Від чого, обличчя людей на фотографії виходять оранжево-жовтими або синьо-зеленими?

Баланс білого на обліччі дівчини

Баланс білого на обліччі дівчини

Відповідь на всі ці питання одна — баланс білого.

Баланс білого — це найважливіший інструмент роботи фотографа. Якщо ви зрозумієте, що таке баланс білого та як ним керувати — ви завжди зможете отримати саме ті кольори на фотографії, які ви хочете.

Спектральний склад світла, відбитого від об’єкта, залежить від колірної температури джерела освітлення.

Людський мозок здатен адаптуватися до зміни умов освітлення, тому людина сприймає білий колір незалежно від того, де розташовані білі об’єкти — в тіні, під прямими сонячними променями або освітлені лампою розжарювання.

Простіше кажучи, баланс білого — це те, як ваша камера “бачить” білий колір, а значить, і всі інші кольори.

Кольорова температура джерела світла складає об’єктивне враження від кольору відбиваючих об’єктів і джерел світла, тому визначає відтінки кольорів предметів, які відчуває людське око при спостереженні в даному світлі. Залежить вона від характеру джерела освітлення.

Температура світла

Температура світла

Цифрові фотоапарати, на відміну від плівкових, можуть подібним чином адаптуватися у відповідності з колірною температурою джерела освітлення. Цей процес називається регулюванням балансу білого.
Для плівкових фотокамер колірний баланс визначається типом плівки і може змінюватись за допомогою конверсійних (таких, що змінюють колірну температуру) фільтрів.

В ідеалі, фотографія повинна виглядати так, начебто всі об’єкти висвітлювалися нейтрально-білим світлом. Такі умови зйомки є тільки у фотостудії, причому там, де стіни пофарбовані в нейтрально сірий колір.

Ідеальний баланс білого потрібен не завжди. Наприклад, в художній фотографії баланс білого може бути використаний, як інструмент для створення настрою знімку. Решта ситуацій вимагають правдивої передачі колірного балансу.

Отже, баланс білого є одним із найважливіших показників у фотографії, при нехтуванні яким колір фотографій може суттєво відрізнятися від реальності.

Різниця фотографії з різним балансом білого

Різниця фотографії з різним балансом білого

В наступній статті ви дізнаєтесь, як правильно регулювати баланс білого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.