Правило третин у фотографії

Мабуть, кожен, хто хоч раз тримав у руках фотоапарат міг помітити розмітку (схожу на поле для гри в хрестики-нулики) на екрані. Це так звана третинна сітка, яка є не просто так, а використовується щоб застосувати правило третин, яке допомагає покращити композиційну структуру фотографії.

Правило третин при зйомці архітектури

При побудові хорошої композиції варто використовувати так звані точки сили

Що це за поняття у фотографії?

Правило третин — це розділення зображення на дев’ять рівних частин за допомогою уявних ліній — двох паралельних горизонтальних та двох паралельних вертикальних. Тобто, під час фотографування слід звернути увагу на те, де буде розміщений акцент фотографії (будівля, людина, тварина і тд.).

Рекомендують вирівнювати важливі частини з лівого боку фотографії, бо це є природньо для наших очей, оскільки ми читаємо з ліва на право. Проте, це не є непохитна істинна, оскільки розміщення ключового об’єкта з правого боку теж може динамічно виглядати на фотографії.

Крім того, перетин вищезгаданих ліній утворюють так звані точки сили, які також вартує використовувати при побудові хорошої композиції на фотографії. У цих точках можуть бути розміщенні певні ключові компоненти самого об’єкта, якого фотографують, наприклад — купол дзвіниці.

Для чого застосовувати правило третин?

  • По-перше, це вчить молодих фотографів правильній побудові композиції.
  • По-друге — вчить виокремлювати ключові складові об’єкту, який представлений на фотографії.
  • Ну і по-третє, використання правила третин дає можливість фотографу зосередити погляд глядача на тих об’єктах, які він хотів би виділити та зробити центральними у своїй фотографії.

Також, таке фото з правильною побудовою композиції притягує до себе, додає динамічності, а також точку фокусу тому що зображено на знимці.

Як зробити фото, дотримуючись правила третин?

При фотографуванні того чи іншого об’єкта, вартує малювати собі в уяві третинну сітку та підлаштовуватися таким чином, щоб найголовніші елементи кадру попадали або на лінії, або на їх перетин. Також, для початківців, вартує використовувати функцію третинної сітки, яку можна включити/виключити майже у всіх фотоапаратах — це суттєво полегшить роботу.

Ще декілька порад фотографу-початківцю:

Зйомка людей згідно правила третин

Залишайте більше простору там, куди спрямований погляд людей

  • Фотографуючи людину в повний ріст — розміщайте її по вертикальній лінії з лівого боку;
  • При фотографуванні портрету, бажано щоб очі людини попадали на верхній горизонтальній лінії — це додасть глибини погляду;
  • Якщо на фото зображений об’єкт в русі, то перед ним залиште більше місця, ніж після нього, щоб був зрозумілий вектор руху;
  • Якщо на фото декілька об’єктів, то рекомендується головний розміщати на нижній правій точці, оскільки вона є більш кращою для сприйняття ніж нижня ліва.
  • Не бійтеся використовувати редактори, адже з їхньою допомогою можна застосувати правило третин до вже існуючих фотографій, вартує лише обрізати все зайве.
  • Звертайте увагу на напрямок погляду людини, бо куди погляд — там має бути більше вільного простору

Приклади відомих фотографів, що застосовували правило третин

Нищенаведені фото відомих фотографів як найкраще продемонструють дію цього простого правила, адже найкраще вчитися на практиці, або ж на прикладах тих, хто вже досягнув успіху у сфері фотографії.

Також, пам’ятайте, що правило третини вважається фундаментом фотографії, який потрібно добре засвоїти. Це так, як знати скільки буде два плюс два або ж як складати букви в склади, адже не знаючи основ фотографії, не можна якісно та професійно розвиватися як фотограф.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.