Постановка моделі. Корисні поради

Перед фотографом завжди стоїть завдання зробити вдалу фотосесію. Звичайно, для фотографів-професіоналів – це питання не є проблемою. А що ж робити фотографу-новачку? Буває ж часто так, що одні фотографії виходять чудові, інші чомусь ні. І модель красива, і техніка хороша, і світло налаштоване гарно. Що ж тут може бути не так? Вся справа у тому, що результат залежить не лише від цих факторів, але й від того, як почувається модель. Адже для того, щоб кадр вийшов хороший – модель має почувати себе упевнено та зручно. Саме тому, важливим елементом вдалої фотосесії є постановка моделі у кадрі. Від того, як модель тримає руки, як сидить чи стоїть, залежить те, як вона буде виглядати на фотографії.

Саме тому у цій статті «Українська фотографія» хоче висвітлити питання про те, що таке постановка моделі та дати кілька порад, як правильно її використати у кадрі.

Постановка моделі. Що це?

Отже, постановка моделі – це розміщення моделі в кадрі, що включає правильність положення моделі, її частин тіла (голови, рук, ніг), для того, щоб була можливість сховати недоліки, підкреслити переваги та при цьому залишити природність.

Постановка моделі. Дівчина на стільці.

Постановка моделі – один з основних елементів успішної фотосесії

Основи постановки. Гарна дівчина

Звертайте увагу на те, як стоїть модель та чи почувається зручно

Поради щодо постановки моделі

Почати постановку слід з позиції ніг

Постановку моделі для фотосесії фотографи переважно починають із ніг. Адже від того, чи зручно моделі  стояти залежить її природність у кадрі. Виграшною позою в такому випадку є контрапост. Контрапост передбачає опору на одну ногу та одну руку, в той час, коли інші – розслаблені. Найкраще моделі стояти не прямо, а трошки розвернутою в сторону опори. Також, композиційно красиво кадр виглядає тоді, коли модель стоїть не рівно посередині кадру. Тут спрацьовує правило «третини кадру», яке має місце у будь-якому жанрі фотографії.

Руки – один з найважливіших елементів постановки

Другим важливим елементом є руки. Як відомо, для фото руки – це друге обличчя. Від того, як модель в кадрі тримає руки дуже залежить сприйняття самого фото.

Перш за все, у моделі руки мають бути розслаблені. Напружені руки у кадрі виглядають штучно. Звертайте увагу на кисті – вони мають бути заокруглені. Обов’язково уникайте у постановці рук гострих кутів. Особливо згадуйте про це тоді, коли модель кладе руки на стегна. Руки мають лягати м’яко, кисті повинні бути заокруглені. Також руки мають бути помірно відведені. Якщо руки модель дуже сильно відводить назад, складається враження «переламаного тіла». Усе має виглядати природно та невимушено – саме тоді фотографія вийде справжньою. Якщо модель зовсім не може впоратися із руками та розслабити їх, тоді дайте їй у руки якусь річ, яку вона зможе тримати. Це відволіче її та дозволить розслабитись. Важливим фактором є також манікюр. Попросіть моделі не робити яскравого манікюру, адже він може відволікати від основних акцентів, які ви плануєте зробити.

Усміхнена дівчина. Руки в кадрі

Справжність фотографії у великій мірі залежить від того, як у кадрі виглядають руки моделі

Очі у кадрі. Правила успішної фотографії

Звертайте увагу на положення обличчя та очі моделі

Слідкуйте за плечима моделі

Неправильне розташування плечей може дуже викривити модель, що погано виглядатиме у кадрі. Гарно виглядає фотографія, на якій модель трошки розвернута і плечі розташовуються не на одному рівні, а одне вище, друге – нижче.

Таке ж правило стосується ніг, особливо колін. Коліна, які направлені прямо в кадр виглядають не красиво, краще повернути їх на 45 градусів від камери. Ноги теж краще тримати не прямо. Гарніший кадр буде тоді, коли одна нога буде ззаду, інша спереду – зігнута в коліні. Якщо ви бажаєте, щоб ноги в кадрі виглядали довшими та плануєте зробити на них акцент, спробуйте присісти та знімати знизу.

Оптимальний варіант положення голови

Далі переходимо до голови. Положень голови може бути 3:

  • фас – обличчя, що дивиться прямо в кадр;
  • профіль – зображення збоку;
  • ¾.

Найбільш оптимальним варіантом є положення голови у ¾. Таким чином дуже виразно виглядає обличчя та приховуються недоліки, якщо такі присутні. Проте при такому розташуванні звертайте увагу на те, щоб на фото ніс не виходив за лінію щоки. І, звичайно, звертайте увагу на очі. На фотографії райдужна оболонка ока, має займати більшу частину, ніж білок. Саме тому, при вашому проханні до моделі не дивитися в кадр, підняти чи опустити очі, уважно слідкуйте за такими деталями.

Правильна постановка моделі та впевненість у собі – запорука успішної зйомки

Правильна постановка моделі та впевненість у собі – запорука успішної зйомки

Фото у профіль

За допомогою фото у профіль можна підкреслити витонченість моделі

Будьте впевнені у собі!

Загалом, часто буває так, що ви знімаєте досвідчену модель, або ж модель, яка досить розкута. У такому випадку можете не хвилюватися. Така модель чудово знає свої переваги та знає, як поводити себе на камеру. Якщо ж ви знімаєте модель, яка ще не має достатньо досвіду та соромиться, перш за все будьте впевнені у собі та почніть спілкування. Після знайомства та дружньої розмови модель зможе розслабитися та почати вам довіряти і тоді, постановка моделі, стане для вас простеньким завданням і ви з легкістю зможете насолоджуватися зйомкою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.