Основи пейзажної зйомки ч. 4

Як ми вже говорили у попередніх статтях, пейзажна фотографія – тема досить цікава, проте, і складна водночас. Ми старалися допомогти Вам визначити у який час краще знімати пейзажі, яких правил слід дотримуватись та як зробити так, щоб Ваш пейзаж став цікавіший. І у нас залишилося ще одне вагоме питання, яке часто виникає у тих, хто ставить собі за мету сфотографувати гарний пейзажний знімок – яку техніку для цього застосовувати. У статті ми спробуємо допомогти Вам розібратися у цьому питанні, щоб Ваша українська фотографія була бездоганною.

Отже, перш за все, поговоримо про загальні речі, які стосуються самої камери. Це:

  • роздільна здатність близько 6 мегапікселів для того, щоб зображення було чітким навіть на широкоформатному друці;
  • можливість зйомки у форматі RAW для того, щоб фотографії простіше піддавалися обробці;
  • mAh (ємність) батареї фотоапарату. Чим більша ємність батареї, тим на довший час вистачає її заряду;
  • ширококутний об’єктив, яким найкраще фотографувати цей жанр.

Також у пейзажній фотографії використовується додаткове оснащення, зокрема, слід подбати про штатив. Завдяки штативу Ви уникнете можливості розмитого кадру та зможете використовувати довгу витримку для створення динамічності об’єктів.

Використання штативу у пейзажі

Використання штативу у пейзажі

Ще один важливий фактор – додаткова батарея. Ця, нібито дрібничка, стає фатальною помилкою багатьох фотографів, особливо взимку, адже на холоді батарея сідає набагато швидше. Тому часто, бачучи гарний кадр, Ви вже, на жаль, не можете його сфотографувати. Проте, тут існує один трюк. Якщо дійсно забули додаткову батарею, а Вам ну просто необхідно зробити ще декілька кадрів, то розряджену батарею покладіть у якесь тепле місце, наприклад кишеню куртки. Коли батарея зігріється, то її заряду вистачить ще на декілька фото, одна із яких може стати Вашим найкращою фотографією.

Ну і на кінець скажемо кілька слів про фільтри. Найбільш поширеним фільтром, який використовується при зйомці пейзажу, є поляризаційний фільтр. Цей фільтр дозволяє Вам збільшити витримку у кілька разів та зменшити яскравість на ступені експозиції.

Можливості поляризаційного фільтру - пейзажна фотографія

Можливості поляризаційного фільтру

Також часто використовують світлофільтри. Наприклад, щоб збалансувати синій відтінок пейзажу, що часто спостерігається при його зйомці у туманну ранкову погоду, Ви можете використати світло-оранжевий фільтр 81В, який надасть фотографії теплішого відтінку. Або ж можете, навпаки, зробити, щоб пейзажна фотографія стала холоднішою і надати їй певної, бажаної Вами атмосфери.

Також часто фотографи використовують так звані “фільтри нейтральної щільності”. Вони допоможуть Вам поглинути світло і зменшити потужність потоку світла. Різновидом таких фільтрів є градієнтні фільтри із плавним переходом від темної до прозорої частини.

Сподіваємося, що наші коротенькі поради щодо технічної сторони зйомки пейзажів допоможуть Вашим українським фотографіям стати ще кращими!

 

Основи пейзажної зйомки ч. 1
Основи пейзажної зйомки ч. 2
Основи пейзажної зйомки ч. 3

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.