Як фотографувати їжу, щоб було смачно. Новий тренд — фуд-фотографія

Напевно в кожного, хто любить власноруч готувати їжу, з’являлося бажання поділитися цим з іншими — чи то в соціальних мережах виставити пост, чи це при нагоді похвалитися перед друзям фотографією свого шедевру.
Також, не рідко можна зустріти людей, які, відвідуючи кафе чи ресторани, фотографують красиву подачу своєї страви і діляться цим у своїх блогах, пабліках та соціальних мережах. Але є й такі, які роблять це професійно, з натхненням та самовіддачею — це фуд-фотографи, а роботи їхні — це фуд-фотографія.

Фуд-фотографія. Вівсянка

Фуд-фотографія. Правильно сфотографований здоровий сніданок, який захоче з’їсти кожен

Що таке Фуд Фотографія?

Фуд-фотографія — це тренд, який з кожним днем набирає все більше і більше популярності, адже професійний і якісний знімок страви відіграє важливу роль в залученні нових клієнтів, в рекламі закладу або шеф-повара. Це досить складний вид фотографії, адже зазнимкувати так, щоб захотілося з’їсти — потрібно вміти.

Освітлення і Ракурс – запорука успіху у фотографії

Як і в будь якій іншій фотографії, світло відіграє чи не найважливішу роль. Є три варіанти, як освітлення може “падати” на об’єкт:

Приклад використання контрового освітлення

Контрове освітлення у фуд-фотографії

Джерело світла знаходиться позаду об’єкта, і тим самим може створювати ореол навколо нього. Таке джерело освітлення часто використовують у портретній зйомці, а що ж стосується фуд-фотографій, то цей вид освітлення дуже гарно підходить для фото різноманітних напоїв.

Саме при такій зйомці світло проходить крізь напій і підкреслює його колір, структуру, вигляд.

Контрове освітлення має і свої мінуси — досить складно добитися красивого ефекту від світла без допоміжних матеріалів.

Щоб досягнути пом’якшеного ефекту, можна використовувати простий листок білого аркушу, який слід розмістити між джерелом світла і стравою. Адже при такій зйомці важливим є вид променів освітлення — прямі чи розсіяні. Прямі створюють занадто “тяжкі тіні”, які “ховають” в собі усю суть страви, а розсіяні, навпаки, “розкривають” смак.

Фронтальне освітлення, при якому тяжко побачити складники страви

Фронтальне освітлення у фуд-фотографії

Джерело світла знаходиться попереду об’єкта. В деяких випадках його ще називають заповнюючим (залежно від кінцевої мети).

Цей вид освітлення ідеально підходить для зйомки обличчя, адже в такому випадку втрачаються усі непотрібні нерівності та дефекти. У фуд-фотографії використовується рідко, бо є занадто агресивним та створює видимі тіні, які не дуже позитивно впливають на якість фото.

Зазвичай, при такому освітленні страва втрачає свою об’ємність і багатокомпонентність, тим самим починає виглядати “плоскою” на фото.

При такому освітленні неможливо позбутися прямих променів, наслідком цього є засвічений фронтальний вид страви, втрачені дрібні деталі, які часто у фото відіграють важливу роль.

Приклад бокового освітлення. Джерело світла знаходиться праворуч від об’єкта

Бокове освітлення у фуд-фотографії

Джерело світла знаходиться праворуч або ліворуч від об’єкта.

Саме цей вид освітлення найкраще підходить для фуд-фоторгафії, бо дає можливість використання різноманітних допоміжних матеріалів. Фуд-фотограф може самостійно обрати напрям освітлення, який, на його думку, найкраще підкреслить усю глибину страви.

Також, слід зазначити, що для такого виду зйомки найкраще підійде природне (від вікна), а не штучне освітлення (електроосвітлювальні установки). Сонячні промені найкраще підкреслюють структуру їжі та надають фотографії природного вигляду.

Також, не менш важливим фактором для покращення фотографії є використання відбивачів світла. Саме з їх допомогою можна підкреслити деталі страви та рівномірно розподілити світло по всій поверхні кулінарного шедевру.

Ракурс у фуд-фото

Якщо брати до уваги ракурс фото, слід зазначити, що до кожної страви потрібно підібрати свій кут зйомки. Наприклад, для фото піци ідеально підходить зйомка, зроблена зверху. В такому випадку вона максимально розкриває і показує усі компоненти цієї страви та розпалює апетит. А для панкейків актуальним буде фото, яке зроблене фронтально, адже саме з такого ракурсу можна буде побачити їхню пишність, легкість та структуру.

Фуд-фотографія. Піца

Фуд-фотографія. Піца, яка пробуджує апетит

Не менш важливим є зовнішній вигляд їжі, яку фотографують, посуд на якому вона подається та фон, який оточує страву.

Для чого потрібна фуд-фотографія?

  • Перш за все, “смачне”, якісне та привабливе фото страви — пробуджує апетит та породжує попит, адже, приходячи в кафе, ресторан або заклад швидкого харчування перше, що просить клієнт — це меню. Якщо воно наповнене лише текстом, то цікавість до такого закладу пропадає, а якщо цей текст розбавлений професійними фото страв, то бажання людини їх скуштувати лише збільшується.
  • По-друге, у зв’язку з розвитком сучасних технологій — інтернет заполонив усе наше життя, адже там, за кілька хвилин, можна знайти усю потрібну інформацію. Саме тому, друковані видання починають втрачати свою актуальність, особливо кулінарні книги. У цьому випадку, фуд-фото відіграє дуже важливу роль, адже купують такі книжки заради того, щоб скористатися рецептами в дома та приготувати страву “так, як на картинці”.
  • По-третє — правильне фото приготовленої страви слугує незамінною рекламою не лише для ресторанів та кафе, але й для шеф-поварів, які зараз все більше і більше починають поширювати свою творчість серед людей. Гордон Рамзі, Джеймі Олівер, Ектор Хіменес Браво та багато інших, щодня на своїх сторінках в соціальних мережах виставляють фотозвіт із майстер-класів, а завдяки фотографіям своїх блюд — щодня збільшують власну популярність та роблять PR своїм закладам.

А чи доводилось вам фотографувати їжу?
Якщо так, то поділіться власним досвідом в коментарях.

There is 1 comment for this article
  1. Христина at 14:26

    мене страшенно захоплює фудфотографія, пробую трошки фотогафувати вдома, але переважнона телефон, поки не зовсім добре освоїла цифровий фотоапарат длятаких цілей, справа це не легка, але дуже цікава) правильне світло і хороший фон це половина успіху як на мене)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.