Натюрморт. Як побачити живе у неживому?

Що таке натюрморт?

З розвитком фотографічного мистецтва розвивалися та удосконалювалися різноманітні жанри: одні зникали, інші з’являлися та вливались у фотографію, ще одні – модернізовувалися. Загалом, багато жанрів фотографії перелилися у фотографію із художнього мистецтва, яке фактично можна назвати «мамою» фотографії. Одним із таких жанрів є натюрморт.

Натюрморт – жанр, в основі якого зображені неживі об’єкти: квіти, плоди, композиції з посуду, здобичі мисливців. Фактично, дослівно натюрморт означає «мертва природа».

Натюрморт з черепом

На межі реального у натюрмортах Кевіна Беста

нестандартний натюрморт

Композиційні рішення Ірвіна Пена

Хто знімав натюрморт?

Історія натюрморту сягає ще Давньої Греції та Риму. Тоді натюрморти зображувалися на фресках та різноманітних мозаїках. Надалі, зображення перейшло на кисті художників і тепер мистецтвом натюрморту часто займаються фотографи. До цього жанру зверталося багато відомих фотографів. Серед них «Українська фотографія» хоче виділити наступних:

  • Ірвінг Пенн. «Зйомка тістечка теж може бути мистецтвом», – це слова фотографа, які, мабуть, стали однією із ключових фраз у натюрморті. Йому вдавалося із зовсім, на перший погляд, несумісних речей творити неймовірні знімки.
  • Кевін Бест – австралійський фотограф. Його фотографії – це справжній витвір мистецтва. Над кожною із них він працює мінімум декілька днів, беручи до уваги кожну деталь та вибудовуючи композицію по міліметру. Його роботи містичні та захопливі водночас. Вони передають глядачу дуже глибокий зміст, який криється у звичайній картинці.
  • Полетт Тавоміна – американський фотограф, яка знімає класичні натюрморти, тобто ті, де основним об’єктом є квіти або фрукти. Проте це не заважає їй робити неймовірні унікальні фото, які більше схожі на намальовані кистю картини.
  • Едуард Петер. Ще один фотограф, який прославився завдяки натюрморту. Тепер він активно проводить майстер-класи та онлайн навчання, щоб довести тим, хто боїться починати зйомку у цьому жанрі, що можливо досягнути вершин майстерності завдяки наполегливій роботі.
Фрукти. Натюрморт

Едуард Петер та його натюрморт

Фото квітів. Троянди

Ніжні та чуттєві композиції Полетт Тавоміни

Як знімати натюрморт?

Загалом, натюрморт – лише на перший погляд простий жанр. Він вимагає неабиякої майстерності від того, хто бажає його створити. Адже, якщо на фото зображується людина, то вона сама по собі видає певні емоції. Тут ж все по-іншому: слід сфотографували неживий об’єкт так, щоб глядач, дивлячись на нього, щось відчув. Як же зуміти створити таку фотографію? Нижче ми наведемо кілька порад, що зможуть Вам допомогти.

  • Перш за все не хвилюйтеся, якщо не маєте можливості знімати у студії. Натюрморт – жанр, який чудово можна знімати вдома при денному світлі. Пам’ятайте, що плюс натюрморту у тому, що, в принципі, фотографувати Вам потрібно невелику площу об’єкту. Ви можете коригувати світло так, як Вам потрібно, пересуваючи об’єкт з місця на місце.
  • Світло із вікна – надійний помічник для зйомки натюрморту вдома. Якщо Ви хочете, щоб на предмет потрапляло пряме сонячне світло, то просто відкрийте вікно, розсіяне – прикрийте його тоненькою тканиною. Окрім того ви можете використовувати у роботі настільні лампи, ліхтарики та навіть свічки.
  • При зйомці звертайте увагу на ті предмети, що зроблені з металу та скла. Адже вони відбивають світло та можуть зіпсувати кадр при неправильному їхньому використанні.
  • Також, старайтеся не освічувати об’єкт прямим світлом. У такому випадку він стає плоским. Старайтеся підсвітити об’єкт збоку, так він буде виглядати об’ємним. Коригуйте джерело освітлення, змінюйте його розташування, щоб знайти ідеальний варіант. Натюрморт – це річ, яка вимагає у свого творця спокою та виваження. Це не репортажна зйомка, де розміщення чи пози об’єктів фотографії змінюються щосекунди. Тут у вас є достатньо часу, щоб врахувати усі необхідні деталі.
  • А ще під час зйомки натюрмортів слід використовувати відбивач. Якщо у Вас немає відбивача, Ви можете дуже просто зробити його самостійно у домашніх умовах. Просто візьміть картонний папір потрібного Вам розміру та наклейте на його поверхню фольгу. Таким чином Ви отримаєте чудовий відбивач, який зможете використовувати для зйомки натюрмортів.
кава і круасани

Експериментуйте, поєднуючи у натюрморті різноманітні об’єкти

ніжний натюрморт

Неживі предмети теж передають живі емоції

  • Для натюрморту оберіть певний продуманий сюжет. Він має бути один. Навіть, якщо у вашому натюрморті залучено багато предметів, загальна композиція повинна бути цілісною і акцент у фотографії має бути помітним. Саме цей головний об’єкт, за який зачіпається око глядача та починається огляд цілої фотографії.
  • Після того, як обрали основний об’єкт зйомки, оберіть фон. Для таких фотографій фон – це один з основних елементів, від якого багато в чому залежатиме успіх. Завданням фону у даному випадку є гармонія із натюрмортом. Фон має бути простим та таким, який би добре поєднувався з основним об’єктом. В залежності від того, що Ви будете фотографувати, виберіть фон світлих відтінків, чи навпаки, темних, які поглинають світло. У більшості випадків виграшним все-таки є фон одного кольору та відтінку.
  • Часто в зйомці натюрморту фотографи використовують штатив. Натюрморт – це статика, яка потребує продуманого рішення та терпіння. Щоб вам було простіше знайти ракурс, подумати про те, яку композицію ви хочете створити, не забудьте прихопити на зйомку штатив.
  • Що ж стосується об’єктиву, то натюрморт краще знімати на макрооб’єкти. Найпростіший спосіб для новачка, це спробувати зробити перші кадри при максимально відкритій діафрагмі, що дозволить вам без проблем розмити задній фон та створити ілюзію намальованої картини.А ще, включіть фантазію. Натюрморт – це не лише квіти. Натюрмортом може бути все, що потрапить Вам під руку: ґудзики, інструменти, коробочки та багато іншого. Експериментуйте, використовуючи різноманітні об’єкти та старайтеся використати їх для нової композиційної ідеї.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.