Фотожурналістика. Як це – бути фотожурналістом?

Ми живемо у світі новин. Кожного дня починаємо чи закінчуємо день тим, чим цікавимося, чим живе світ, що нас оточує. Проте, прочитавши лише текст, ми не до кінця можемо уявити те, що відбулося чи відбувається у даний момент. І тут на допомогу нам приходить фотожурналістика. Все, що відбувається навколо нас, нам простіше сприймати візуально. Переглядаючи світлину з місця події, ми підсвідомо переносимо себе у той момент та можемо чітко відтворити у голові потрібну картину.

Тому на сьогоднішній день усі важливі події супроводжуються фотографіями. І якщо журналісти пишуть тексти, то фотожурналісти – роблять фотографії з місця події, фоторепортаж.

Фоторепортаж або репортажна зйомка – це загальний термін, яким характеризують фотографію, що має місце в журналістиці. Проте, фоторепортаж – це лише один із жанрів фотожурналістики. Серед них можна виділити фотофакт, фотозамітку – терміни, які рідше зустрічаються у нашому лексиконі. Загальні характеристики у них ідентичні, тому сьогодні ми зупинимося саме на репортажній зйомці.

Фотожурналістика. Фотографи в роботі

Фотожурналістика – зйомка у потрібному місці, у потрібний час

Небезпека. У центрі подій

Фотожурналістика дозволить бути у центрі подій

Фотожурналістика – це інший вид фотографії. Тієї фотографії, до якої ми звикли. Є певні характеристики, які відрізняють репортажну зйомку від художньої фотографії, із якою пов’язані інші жанри, наприклад портрет.

Серед них найголовнішою характеристикою є зйомка у потрібний час в потрібному місці. Фотограф повинен бути там, де відбувається певна подія в призначений час. Часто буває так, що про свою зйомку фотожурналіст дізнається за півгодини до її початку. Він не має часу виставити світло та обирати правильний ракурс, в цьому плані основне – швидкість та оперативність.

Наступна суттєва відмінність – фотожурналістика без «фотошопу». Основною вимогою до роботи фотожурналіста є об’єктивність та правдивість. Кожна відзнята ситуація має бути передана на фотографії чесно. На відміну від художньої фотографії, де фотообробка вважається прийнятною та навіть потрібною складовою фотографії, у фотожурналістиці будь-які маніпуляції із фотографією, які передбачають зміну об’єктивної реальності, що була відзнята – суворо заборонені. Тому тут відсутнє «домальовування» для передачі гарнішої картинки. Єдине, що можна зробити у репортажній зйомці – це збільшити контраст, «підтягнути» кольори чи навести різкість. Тобто найпростіша обробка, яка наявна у програмах. З одного боку це зручно, оскільки на обробку фото не витрачається час, з іншого – потрібно відразу відзняти вдалий кадр, адже другого шансу вже не буде.

Репортажна зйомка дозволяє тобі бути там, де відбувається щось важливе

Репортажна зйомка дозволяє тобі бути там, де відбувається щось важливе

І ще одним невід’ємним фактором фотожурналістики є те, що фотографія повинна сама собою розповісти історію. Вона має відповідати самій новині та, поглянувши на фото, глядач має зрозуміти, що відбулося в тому чи іншому місці. Тут важливо правильно передати емоцію, рух чи жест, щоб відразу було зрозуміло, про що іде мова.

Далі в «Українській фотографії» поговоримо про те, як поділяються фотографи, що працюють в журналістиці. Це буде корисно для тих, хто хотів би пов’язати своє життя із фотожурналістикою, проте не знає, з чого почати.

Отже, кожна компанія, що займається новинами має у своєму складі штатного фотографа. Це людина, яка працює у компанії та займається зйомкою усіх подій. Він отримує конкретні завдання від компанії та виїжджає на місця зйомки по їхній потребі. Часто штатний фотограф має помічника, який допомагає йому виконувати поставлені завдання.

Багато фотографів-журналістів працюють як позаштатні фотографи. Вони працюють не в одній, а у декількох компаніях і знімають ті новини, які самі бажають. Далі відправляють фото в компанію, з якою працюють. Якщо фотографія підходить – її публікують у новинах.

І третім варіантом для роботи фотожурналіста є інформаційні агентства. Фотожурналісти із різних куточків світу відправляють сюди свої фото, а вже компанія забезпечує передачу фотографій для інших засобів масової інформації. Цей спосіб зручний і для фотографів, оскільки можна знімати в будь-якому кутку світу цікаву для тебе тему, і для ЗМІ, оскільки можна отримати фотографію будь-якої віддаленої новини, не відправляючи на цю точку власного штатного фотографа.

Не забувайте про речі, що мають бути в арсеналі кожного фотожурналіста

Не забувайте про речі, що мають бути в арсеналі кожного фотожурналіста

Фотожурналістика дозволить тобі побачити світ із середини

Фотожурналістика дозволить тобі побачити світ із середини

І що ж потрібно пам’ятати, якщо Ви розумієте, що фотожурналістика – це Ваше покликання?

  • Перш за все, зрозумійте, що це дуже захоплюючий процес, проте треба бути витривалим. Ви можете працювати і рано-вранці і ввечері, якщо раптом станеться подія, що варта уваги. Для цього, окрім техніки, у Вас повинна бути хороша та зручна сумка, щоб Ви могли легко переміщатися та при потребі змінювати об’єктиви. Часто фотожурналісти використовують спеціальний пояс для об’єктивів чи так звану розвантажувальну систему, щоб все необхідне було під руками. Часто для репортажної зйомки використовують монопод – штатив із однією опорою. Із ним досить зручно знімати репортажі, адже можна і витримку збільшити, і руки розвантажити, і зняти із потрібного ракурсу.
  • Також вам обов’язково слід пам’ятати про правила композиції, «третини кадру» та ліній, адже, як ми говорили вище – це фотографія, що не має піддаватися обробці, і її автор повинен бути добре ознайомлений із теорією фотографії.
  • А ще основне для вас – зловити момент. Той момент, який може стати чудовою картинкою на обкладинку журналу чи газети. Тому, не бійтеся робити кадри. Ловіть мить, міняйте ракурс, щоб отримати бажане. Звичайно це чудово, коли із одного кадру виходить гарне зображення. Проте, так відбувається не завжди. Для того фотографуйте багато, шукайте цікавий момент, щоб знайти те, що Вам підійде.
  • Якщо Ви знімаєте у своєму рідному місті, то напевне знаєте, де найчастіше відбуваються важливі події. Підіть туди та роздивіться, з якої точки був би непоганий вигляд. Загалом, якщо Ви знаєте наперед, де буде відбуватися дійство, то огляньте територію раніше, щоб знайти хороше місце для зйомки, з якого Ви зможете зловити чудовий кадр.
  • І, звичайно, якщо Вам потрібне не одне фото, а серія фотографій, то не забувайте про плани. Завжди чергуйте крупний, середній та загальний план. Загальний план є чудовою запорукою хорошої репортажної фотографії, адже завдяки ньому ви можете легко зробити прив’язку до місця та часу. Таким чином глядачу відразу зрозуміло, де відбувається дана подія та коли вона відбувається.

Фотожурналістика дає прекрасний шанс фотографу спробувати свої сили у фотографії «без коректур» та зрозуміти усі принципи репортажного фото, яке у подальшому згодиться йому й у інших фотожанрах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.