Фототур: вид туризму чи фотомистецтва?

Фототур – поняття досить сучасне. Звичайно, і раніше, люди подорожуючи, фотографували те, що бачили на власні очі. Таким чином, вони мали змогу поділитися пережитим зі своїми близькими та друзями. Проте, це була любительська дія. Тепер же, коли фотосправа набула значного розвитку, фототури зайняли чільне місце серед активних видів туризму.

Що таке фототур?

Фототур – це тур, який спрямований на фотографів та має на меті розвинути їхні фотографічні навички і навчити новим технікам чи прийомам фотозйомки. Основною характеристикою фототуру є супровід групи професійним фотографом, що ділиться своїм досвідом та професіональним підходом з іншими учасниками туру.

Фототур. Зйомка на природі

Фототур дозволяє показати свої вміння на практиці

Фототур. Озеро Синевир

Під час фототуру можна поєднати два улюблених хобі: відпочинок і фотографію

Чи є у фототурі переваги?

Звичайно, виникає просте запитання: невже не можна просто поїхати самостійно у цікаву для тебе мандрівку, не залучаючи до цього когось збоку? Звичайно, що можна. Проте, фототур має ряд своїх вагомих переваг. Перш за все – це добре спланований маршрут. Фактом є те, що фотографувати можна будь-де. Проте, якщо ви їдете в організований тур, ви гарантовано побачите найгарніші місця по маршруту та виграшні точки для їх знімання. Окрім того, всі побутові питання теж не будуть лежати на ваших плечах. Усе, починаючи від транспорту і закінчуючи бронюванням готелю, буде чітко сплановано. Вас же буде цікавити лише творча сторона туру, можливість використати ваші навички та набути нового досвіду.

Фотограф під час роботи

Професійний фотограф – ваш надійний провідник у фототурі

Дівчина у фототурі

Під час подорожі можна поділитися своїми знаннями і уміннями з іншими учасниками мандрівки

Хто ж обирає фототури?

Обирають фототури переважно дві категорії людей:

  1. Фотографи-новачки. Якщо людина займається любительською фотографією, або ж навіть хоче хобі перетворити у професію, одних курсів у фотошколі недостатньо. Основна причина – відсутність практичних занять. І саме у фототурі є можливість попрактикуватися та отримати кваліфіковану пораду фахівця.
  2. Фотографи, які хочуть розширити географію свого жанру. Часто фотографам набридає знімати у своєму жанрі, де перепробував вже усе, і хочеться навчитися чогось нового. Ідеальним місцем для цього є фототур, адже тут можна почерпнути нові знання, а також оцінити місце своїх фотографій серед інших учасників туру та зрозуміти свої переваги та недоліки.

Які бувають фототури?

Насправді, фототури бувають різні. Це залежить не лише від місця зйомки, але й від насиченості програми туру.

  • Майстер-класи, наприклад, позиціюють як тури «нон-стоп». Це означає, що практично увесь ваш час піде на зйомку, без можливості повноцінного відпочинку.
  • Класичний фототур – це чудове рівномірне поєднання навчання і звичайного відпочинку. Тут ви зможете познімати пейзажі, попрактикуватися, послухати пораду професійного фотографа, отримати оцінку свого фотомистецтва, але й просто відпочити та просто поспостерігати за навколишнім світом.
  • Окремо виділяють і поняття фотоекспедиції. Проте такий тур більше спрямовується на осіб, які дуже добре володіють техніками зйомки та просто збираються разом, щоб поїхати фотографувати у будь-який куточок світу. Загалом у такому турі дуже малий відсоток відведений саме на навчання і він більше схожий на взаємну пораду.
Світло в палатці. Ніч на річці

У фототурі можна експериментувати з неймовірними речами

Зорепад. Ніч в Карпатах

Саме тут ви досягнете найвищого рівня майстерності завдяки своїми зусиллям та професійній пораді

Що потрібно брати з собою?

Загалом, список того що потрібно мати із собою у фототурі досить простий та нічим не відрізняється від списку фотографа, який знімає весілля. Основними речами є:

  • Камера;
  • Запасна карта пам’яті;
  • Захисні фільтри для об’єктива;
  • Зручна сумка для апаратури.

Особливістю фототуру є зручний одяг та взуття, адже ходити в цьому випадку потрібно доволі багато. Ну, і звичайно, якщо мова іде про гірські маршрути, або ж маршрути підвищеного рівня складності, необхідна гарна фізична форма та витривалість. А про все інше організатори фототуру подбають за вас!

Отже, якщо ви любите подорожувати та захоплюєтеся фотографуванням, саме фототур є ідеальним способом поєднати ваші захоплення!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.